Aanleg rieten daken
 

Techniek

De techniek van het rietdekken is door de jaren heen weinig veranderd. Nog steeds wordt het rieten dak handmatig en in lagen van onder naar boven opgebouwd. De grootste verandering is het zogenaamde schroefdak geweest. Hierdoor werd het noodzakelijk het riet op een andere manier te bevestigen. Gebeurde dit bij het traditionele dak met een goot en naald of kromme naald, bij het schroefdak wordt het riet bevestigd door te schroeven in de onderconstructie. 

Levensduur

De dikte van een rieten dak kan variëren van 28 tot 32 cm. Een rieten dak is aan de onderkant het dikst (30 cm) omdat hier het meeste water over komt. Bovenaan is een rietendak vaak niet dikker dan 28 cm. De dikte van een nieuw rieten dak zegt niet altijd alles over de levensduur van een dak. De slijtlaag zegt hier meer over; de slijtlaag is de laag riet wat zich boven de metalen draad bevind. Iedere centimeter meer slijtlaag geeft garantie op extra levensduur.

Constructie

Rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil tussen rieten daken zit hem dan ook in de kap van het huis. Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan waarop het riet gedekt kan worden. De eerste constructie is de traditionele kap die bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de rietlatten, door middel van een draad die om de rietlat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft. 

De tweede constructie is het schroefdak. Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door bijvoorbeeld platen hout van 18mm dik of isolatieplaten. Het rietdekken gebeurt bij een schroefdak op dezelfde wijze als bij het traditionele rieten dak. Het vastzetten gebeurt nu met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij het schroefdak geen riet meer maar platen hout. 

traditioneel dakschroefdak

Traditioneel gebonden                                      Schroefdak

 

Isolerende werking

Algemeen is bekend dat een rietendak isoleert. Zo zegt men dat het onder een rieten dak ’s zomers lekker koel is en ’s winters lekker warm. Nu is dit echter maar gedeeltelijk waar. Wanneer een rieten dak op een open kapconstructie ligt kan de wind door de kap blazen en is de isolatiewaarde minimaal. De isolatiewaarde wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid stilstaande lucht die in een rieten dak aanwezig is. Bij een open kapconstructie zal naderhand van binnenuit extra isolatiemateriaal onder de kap aangebracht moeten worden. Wanneer een rieten dak op een dichte kapconstructie ligt zal dit goed isoleren omdat de wind niet door dit dak kan blazen, stilstaande lucht. Wij kunnen u goed informeren over de mogelijkheden zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Vraag hier snel en eenvoudig uw vrijblijvende offerte aan Offerte opvragen